Qui som?

 ¿Per què el nom de «Grushenko»?

Perquè Boris Grushenko, com nosaltres, és l’heroi insignificant que ningú es pren seriosament, l’únic home amb sentit envoltat de bojos que es deixen arrossegar ridículament sense protestar.  I perquè el nom ens mola i no estava agafat.

 ¿Per a què Grushenko?

Per aportar el nostre granet d’arena en la croada per rebaixar el percentatge de llocs web pornogràfics.

No, de debò, ¿per a què un aaaltre blog sobre cine?

Perquè, tot i que no som l’equip més gran ni més expert ni amb més temps disponible, ens agrada el cine i vam pensar que havíem d’oferir una pàgina amb crítiques, visions i recomanacions que no fossin simples destrossapel·lícules o modernitats hipsterianes, sinó articles senzills, breus, interessants, amens, propers i útils a tothom. (El resultat materialitzat pot variar respecte a l’ideat.)

Teniu raó, és important que hi hagi llocs web com aquest, on la llengua es tracti com cal.

Sí, entre això dels mòbils moderns i així com va el sistema educatiu, la joventut està desaprenent a escriure... I les poques alternatives que hi ha sovint fan servir un llenguatge poc real, repel·lent. És important que proliferin les alternatives amb un bon model lingüístic.

¿Què són els espuco..., excu..., escopòfilms?

La secció d’escopòfilms és la part nostàlgica de Grushenko, o la més reivindicativa, depèn de com es miri. Hi trobareu recomanacions de pel·lícules que han estat eclipsades per altres de més comercials o amb més recorregut a les sales. És la secció on recuperem les pel·lícules que ens han semblat més interessants i que han arribat a menys espectadors.

«Escopòfilm» ve de la fusió dels mots «escopòfil», que és el que tots coneixeu com a «voyeur» (algú a qui li agrada mirar), i «film», que és el que tots coneixeu com a «pel·lícula» (sinècdoque d’«obra cinematogràfica»). És el terme que hem encunyat per referir-nos a aquelles pel·lícules de les quals pràcticament no se sent a parlar i que mereixen que més gent les miri. No pot ser que a tothom li sonin El que el vent s’endugué o Slumdog Millionaire i que es parli tan poc de pel·lícules com Glenn o Glenda o Alabama Monroe, que també valen la pena i fins i tot han envellit millor, o altres pel·lícules modernes potentíssimes que per algun motiu han passat desapercebudes.

¿Qui és n’Estif?

N’Estif és un nas. És l’entranyable mascota de Grushenko. Encara que no miri gaires pel·lícules, s’hi està esforçant per millorar dia a dia.

¿Com podeu posar notes tan altes? ¿És que no teniu criteri, o què?

Precisament, no acabem de trobar el sentit a valorar una pel·lícula (cosa que sempre es farà amb criteris subjectius) amb un 5,85. A Grushenko som tan cinèfils i tan crítics com qualsevol altre, però preferim valorar les pel·lícules pel que els seus creadors en volen aconseguir més que pel que nosaltres en vulguem esperar. Tenint en compte això, simplifiquem les nostres puntuacions amb els barems següents:

  • 9/10: «Uau» (per algun motiu, aquesta pel·lícula ens ha deixat empremta).
  • 7/8: «Bona» (és correcta, compleix la seva funció, la recomanem a tothom, no considerem que tingui res “imperdonable”).
  • 5/6: «Tu mateix... » / «Interessant» (coixeja d’alguna banda, però es pot mirar, tampoc ens penedim d’haver-hi gastat el nostre temps, però tampoc la trobaríem a faltar si no l’haguéssim vist).
  • 3/4: «Pèrdua de temps» / «Només per a friquis» (té alguna idea bona o entretinguda, però no compensa les seves mancances; prescindible).
  • 1/2: «Ultratge» (¿de debò hi ha gent que ha cobrat per fer això?).

Si posem notes altes, doncs, és perquè ens agrada el cine (amb crispetes o sense), i vulguis o no normalment anem a veure el que ens sembla que pot valer la pena. A més, valorem la feina dels altres com esperem que els altres valorin les nostres respectives i variades feines.

Aneu a mirar pel·lis massa mainstream, no moleu tant com em pensava.

S’ha d’anar al cine i anar-hi amb cap, però és cert que a vegades ens deixem endur per la nostàlgia i mirem Beauty and the Beast o fem cua per veure Baywatch. Tampoc seria sa no fer-ho de tant en tant.

¿Com és que no teniu una secció de sèries? No esteu à la page.

Sí, ens havíem plantejat parlar de sèries, però la nostra plantilla ja té prou feina anant al cinema, mirant i buscant on es poden veure les pel·lícules que la cartellera no ens ofereix o ens ofereix poca estona.

¡Que interessant! ¿Com puc col·laborar amb aquest projecte tan guai?

Recomana Grushenko a tothom que coneguis, que no fa cap mal.

A més, si creus que estàs a l’altura per col·laborar aportant Divagacions, Escopòfilms o Des del cines, comenta’ns ho a sinosapsescriurenoemprenyis@grushenko.cat.